top of page

Podcast & Blog: Waarom wacht je best tot de lente?

Bijgewerkt op: 21 jan.


Luister via deze knop deze podcast aflevering of lees hieronder na.


Staat een goede gezondheid bovenaan jouw lijst van goede voornemens?

Ik denk van wel... niet?

Het is niet voor niets de nummer 1 van alle uitgesproken intenties jaar na jaar.

Als ik jou nu vertel dat je met deze mooie intentie "nu" nog niet van start moogt gaan?


Dat je beter nog even wacht.... en pas in de Lente definitief beslist om met die mooie intentie definitief iets te gaan doen.


Dat die 1 januari eigenlijk 3 maanden te vroeg in het jaar komt?


Als je nu beslist om oude gewoontes helemaal overboord te gooien en je volledig smijt in iets nieuws, je geen tot weinig kans van slagen hebt!


Wow, dat is nieuw!

Ik hoor het je denken.


Tot voor kort wist ik dit ook niet.


Sinds ik de opleiding tot holistisch gezondheidscoach ben gestart, was ik (net zoals vele anderen) ervan overtuigd dat een nieuw voornemen best uitgesproken( en zelfs gestart) kon worden op 1 januari. Dat dit voor velen een mooi kantelmoment is om goede voornemens werkelijk een kans te geven.


Zo heb ik 11 jaren geleden op 1 januari beslist geen vlees en vis meer te eten.


Met succes... echter na 6 maanden ondervond ik de eerste moeilijkheden.


Ik werd ziek omdat ik grote tekorten aan ijzer, zink en B12 had opgebouwd. Ik had namelijk in mijn plotse omschakeling niet goed onderzocht waarmee ik vlees en vis diende te vervangen.

In mijn impulsiviteit was ik iets belangrijks vergeten en dat zorgde er voor dat ik gedeeltelijk faalde in mijn opzet.


Hoewel, in dit geval zette ik door. Mijn overtuigingen sluimerden al langer in mijn hoofd. Het was zoals altijd, de praktische kant dat ik niet goed genoeg uitgewerkt. The story of my life!

Ik ben een paar keer hervallen, niet omdat mijn drive verdwenen was of omdat ik het te moeilijk vond. Wel omdat mijn lichaam protesteerde.

In mijn vorige blogpost had ik het over de 4 fasen van 'Navigating Change' van Jay Shetty. Hier verduidelijkt Jay dat deze 4 fases in verandering nodig zijn om in je opzet van verandering te slagen.


Terwijl ik naar zijn podcast luisterde kon ik het niet laten de link naar de 4 seizoenen te leggen.

In de macrobiotische zienswijze doorloopt het leven verschillende fasen, van geboorte naar dood en opnieuw reïncarneren. Deze fasen zijn opnieuw gelinkt aan de seizoenen en aan de 5 transformatie elementen water, boom, vuur, aarde, metaal.


Waarbij de winter staat voor rust, stilte en wedergeboorte naar het einde van de winter toe, de lente de groei en opwaartse energie (de kindertijd), de vurige zomer van de puberteit en groei naar jongvolwassenheid, de nazomer waarbij de vruchten worden geoogst en de sappen van de bomen terug de aarde toekeren (40-50j), de herfst waarbij we terug naar binnen trekken op de pensioenleeftijd. In de natuur gebeurt net hetzelfde.


De stilheid van de winter die zich voorbereidt met zaadjes onder de grond, die met de eerste zonnestralen in de lente zorgen voor de groei van kiemen en groenten, de vurige zomer waar alles in bloei staat en vruchten geoogst kunnen worden, de nazomer en herfst waarbij de bladeren terug van bomen vallen en voorbereiden op de koude winter.


Een prachtig proces van ontstaan, groei, oogsten, doodgaan en heropleven, keer op keer.


Leven volgens deze natuurlijke flow van de seizoenen kan ons alleen maar bijstaan in ons eigen fysieke en emotionele groeiproces. De wijsheden van de seizoenen en van de transformatie elementen helpen je bij het in balans houden en brengen van onze eigen interne energie. Hoe we de kracht van elk seizoen kunnen gebruiken bij elke keuze die je maakt in je leven.


En dat is het gene wat de winter nu met ons doet en van je vraag. Het nodigt je uit om stil te staan. Die koude te gaan toelaten en binnenin te laten verwarmen. Je rust te gunnen, zonder enig schuldgevoel. Tijd voor jezelf te nemen zonder te moeten ingaan op sociale verplichtingen. Dit is het seizoen waarbij je volop nee kunt zeggen. En een volmondige ja naar jezelf.


Gebruik die tijd binnen om stil te staan en je volgende vragen te stellen. Antwoordt ze door ze op te schrijven, te mediteren, te zingen of gebruik deze vragen om ze tijdens een winterwandeling te overdenken.*Wat wil je veranderen,

*Wat mag er verdwijnen

*Wat mag er blijven

*Welke nieuwe ideeën heb je

*Hoe ga je die nieuwe ideeën de komende maanden vorm geven? (zonder ze fysiek al te beginnen uitwerken)
Het is het seizoen van simpelweg 'zijn', wie ben ik, hoe voel ik me, wat wil ik wel en wat niet, waar wil ik naartoe.


Mediteren kan in de wintermaanden heel wat helpen in dit stille proces van 'zijn en onderzoeken'.


Elk groots idee, elke nieuwe grote verandering in je leven heeft een proces of beter gezegd 'een seizoen van onderzoek' nodig.


Het is pas bij de start van de lente, wanneer het seizoen weer actie vraagt, dat het nemen van actiegerichte beslissingen echt een kans maken om te slagen.


Wanneer de zon je terug uitnodigt om zachtjes naar buiten te treden, wanneer de eerste krokusjes verschijnen en de bomen terug leven vertonen. Je gebruikt als het ware de opgaande, stijgende energie van de lente om gericht in gang te schieten en effectief iets te gaan doen met dat mooie voornemen.


Mijn tip naar jou toe op dit moment.

Wacht nog even af, ga op onderzoek, experimenteer, weeg verschillende zaken af. Probeer dingen uit, maar verander je levensstijl nog niet volledig. Laat het nog wat open. En als de lente er bijna is, neem dan een weloverwogen beslissing.


Is je voornemen om gezonder te gaan eten?

Weet je al wat je wilt veranderen aan je huidige eetpatroon?

Wat moet er uit, wat mag er blijven?

Welk gevoel wil je niet meer voor en na het eten van datgene dat je niet wilt?

Hoe zie jij jezelf eten in de toekomst?

Wat ben je bereid om te doen?

Wil je graag gezond leren koken?

Hoeveel tijd wil je hiervoor vrijmaken?

Waar wil je nieuwe ingrediënten gaan kopen?


Dit zijn 'de vragen' die je dient te stellen vooraleer je je hele voorraadkast omvormt naar een nieuwe.


Ga op onderzoek, informeer en experimenteer op een laagdrempelige manier.


Ik nodig je graag uit, indien deze holistische kijk op voeding je triggert of enigszins heeft geïnspireerd, mits een zeer kleine bijdrage van €24.50 aan te melden bij het online traject

Feed Your Soul - jouw houvast in de winter.


Het is een zeer laagdrempelige manier om kennis te maken met de energetische kijk op voeding. Hoe je met handige recepten en relaxatieoefeningen mee kunt stromen op de energie van het seizoen.


Het is een andere manier van leven. Een prachtige, zeer eenvoudig manier van in het leven staan.

Het heeft alvast mijn leven helemaal getransformeerd.


Via deze link kan je nog tot 21 januari inschrijven aan deze laagdrempelige prijs.

Na betaling via de webshop ontvang je via mail een uitnodiging op te registreren op het online platform. (check zeker je spam).


Het traject blijft actief tot einde maart. Perfect om de hele winter op onderzoek te gaan en volop te gaan experimenten.


Tot het echte werk begint in de actiegerichte Lente met een online Lente Detox!

Doe je deze graag mee? Meld je dan vrijblijvend aan op de wachtlijst.

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page