top of page

Wat eten we als het Lichtmis is?Enkele jaren terug erfde ik het hartenwafelijzer van mijn mama. Nee mijn mama is er nog steeds, maar mijn mama gebruikte het niet meer. Ik was als kind altijd al grote fan van deze leuke hartenwafeltjes en toen ze me vroeg of ik het wou.. twijfelde ik niet.


Omdat ik meer een wafelmadam dan een pannenkoekenliefhebster ben, bak ik morgen dus wafeltjes. En ik gebruik hiervoor simpelweg mijn favoriete pannenkoekenrecept.


Ik vond dit recept in het boek "Planteneters" geschreven door Elisabeth Van Lierop.

Enkele zomers terug leerde ik Elisabeth kennen en we deelden toen rijkelijk onze passie voor gezond en vegan koken. Ze vertelde me toen dat ze een kookboek aan het schrijven was. Vol enthousiasme inspireerde ze me om mijn plantaardige levensstijl nog meer kracht bij te zetten.Toen haar kookboek verscheen, kocht ik het nog niet meteen. Mijn kasten puilen namelijk uit van de verschillende kookboeken en meer dan de helft daarvan heb ik nog niet eens opengeslaan.

Maar ik vond het ondertussen in de bibliotheek.


Vermits een goed en lekker recept voor vegan pannenkoeken moeilijk te vinden is.. probeerde ik het hare uit.

En het was meteen een succes!


Dank je Elisabeth, want ik heb nu voor eeuwig en altijd een handig recept bij de hand.


Wil je net zoals mij liever een wafelrecept? Ik voeg een scheutje bruiswater toe en roer het gladde deeg goed om. Het bruiswater zorgt voor een iets krokantere bijt.


Versta me niet verkeerd. Je mag je niet verwachten aan een Brusselse of Luikse wafel. Het heeft ook niet de zachtheid van een boterwafel. Het heeft de textuur van een fluffy pannenkoek maar dan met de looks van een wafel.
Ingrediënten (goed voor 4 middelgrote pannenkoeken of 4 hartenwafels):

Tarwebloem of haverbloem 200gr

Sojamelk of havermelk (ik gebruik steeds havermelk) 300ml

Bakpoeder 1/2kl

Appelazijn of citroen, een paar druppels

Suiker (ik gebruik kokosbloemsuiker) 1el

Snuifje zout

Olie (kokosolie, zonnebloem, rijst of arachide, ik gebruik ook olijfolie) 1el

Extra: scheutje vanille extract


Bereiding:

  1. Meng de melk met een paar druppels citroensap of appelazijn en zet even aan de kant.

  2. Meng de bloem, suiker, het zout en bakpoeder door elkaar.

  3. Roer er daarna de melk, olie en vanille door.

  4. Laat het deeg een vijftal minuten rusten.

  5. Laat de pan of wafelijzer warm worden en doe er een beetje neutrale olie of plantaardige bakboter in.

  6. Bak de pannenkoekjes of de wafeltjes op middelhoog vuur aan beide kanten bruin. Bij de wafeltjes zet je de stand op middelhoog en kijk je geregeld eens of het niet de bruin wordt.


Het wafelijzer van mijn grootmoeder heeft geen schakelknop. Het is ofwel aan of uit. Het wordt alvast geen gemakkelijke klus om voor de Valentijnsbrunchboxen tientallen wafeltjes te bakken.


Benieuwd naar mijn hartenwafeltjes?

Op zondag 12/2 kan je ze proeven want dan voeg ik ze toe aan mijn Valentijnsbrunchboxen.

Met vers fruit en esdoornsiroop gaan ze zeker smaken.


Bestel vóór dinsdag 7/2 je brunchbox en haal af op zondagvoormiddag op de 4 afhaallocaties.


Smullen maar!


liefs,


Elly
37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page