top of page

Aziatische bloemkoolroosjes in de oven

Voorbereiding:

15 min voorbereiden; 25 minuten in de oven

Bereidingstijd:

25 minuten

Aantal:

4 personen

Niveau:

Easy

Nog een klassieker uit mijn keuken. Dit recept leerde ik aan tijdens mijn eerste werkervaring in de keuken. Ik was op slag verliefd op dit gerecht. Ik kopieerde het niet volledig, maar maakte er volledig mijn ding van.
Ik voegde er wat Japans broodkruim aan toe, wat extra oosterse kruiden en een beetje stroop.

Hopla! Nog een super lekker gerechtje dat iedereen wel zal smaken.



Ingrediënten

  • 1/2 bloemkool

  • sap van een halve sinaasappel

  • 1el garam massaa (indien niet in huis, gebruik dan een mix van kaneel, muskaatnoot en komijnpoeder

  • 2el olijfolie

  • 1/2tl zeezout

  • 2el panko (Japans broodkruim)

  • 1el rijststroop of agave

bereiding

Stap 1: Verwarm de oven op 200 graden, leg een velletje bakpapier op de plaat.


Stap 2: Snijd de bloemkool in 4 gelijke stukken. Haal de roosjes eraf en verdeel ze in gelijke grootte. Spoel ze af met water en dep de roosjes droog.


Stap 3: Doe de roosjes in een mengkom en besprenkel ze met olie en voeg de kruiden toe. Meng alles goed en voeg daarna het sinaasappelsap en siroop toe.


Stap 4: Stort de roosjes uit op de bakplaat en verdeel ze gelijkmatig in één laag. Bak gedurende 20 minuten op 180 graden. Na 10 minuten roer je alles om en strooi je er panko bovenop. Laat nog 10 minuten verder bakken.



Ik ken niet veel kinderen die bloemkool niet lusten. En dat is extreem handig. Net zoals broccoli vaak gesmaakt wordt, kan je bloemkool vaak inzetten in een maaltijd en heel eenvoudig combineren met een plantaardige burger, een bonengerecht of een zoete aardappel of rijst.


Bloemkool is met zijn witte kleur een geweldig gezonde groente voor de herfst.


Er zijn verschillende redenen waarom het eten van meer bloemkool in de herfst een goed idee is:


Seizoensbeschikbaarheid: Bloemkool is doorgaans een herfstgroente, wat betekent dat het in dit seizoen op zijn best is qua smaak en textuur. Het eten van seizoensgebonden groenten kan een duurzame keuze zijn, omdat ze lokaal geteeld worden en minder milieubelasting met zich meebrengen.


In de herfst kan het weer kouder worden, en je lichaam heeft vaak behoefte aan voedzame en verwarmende gerechten. Bloemkool kan in soepen, stoofschotels en ovenschotels worden verwerkt, wat ideaal is voor de herfst.


Herfst is het seizoen van verkoudheid en griep. Bloemkool is rijk aan vitamine C, wat kan helpen bij het versterken van je immuunsysteem en je beschermen tegen ziektes.


Bloemkool kan worden omgetoverd tot heerlijke comfortgerechten, zoals bloemkoolpuree of geroosterde bloemkool met kruiden. Deze gerechten bieden troost tijdens de koudere herfstdagen.


Het eten van seizoensgebonden groenten zorgt voor variatie in je dieet en zorgt ervoor dat je profiteert van de specifieke voedingsstoffen die in dat seizoen het meest nodig zijn.


Mogelijkheden voor conservering: Als je in de herfst te veel bloemkool hebt, kun je deze groente eenvoudig conserveren door te blancheren en in te vriezen voor gebruik in de winter. Blancheren? Dat is je groente kort (max 8 minuten) koken in kokend water en daarna droogdeppen.


Kortom, bloemkool is niet alleen gezond, maar het kan ook een heerlijke aanvulling zijn op je herfstmenu. Het is een veelzijdige groente die zich goed leent voor een breed scala aan recepten en die je kan helpen om gezond en smaakvol te eten tijdens het herfstseizoen.


Tijd om wat meer bloemkool in te slaan?


Tip: Kies voor de Bio-variant, een pak gezonder en je hoeft de bloemkool niet perse meer te wassen, controleer wel op kleine insectjes en aarde.


Smakelijk!





bottom of page