top of page

Ik ben een gezondheidsjager


Op aanraden van een goede vriendin schafte ik me het boek 'Food Pharmacy, Op jacht naar goede voeding' aan, geschreven door Lina Nerthy Aurell & Mia Clase. De cover is aantrekkelijk en het is goed geschreven met afwisselend een interessant recept en voortreffelijke foto's. Ik beoordeel een boek aan zijn omslag, waardoor ik niet snel aan een boek begin. I judge a book, and not only a book on its cover. Ik lach, want nu denk ik... Mijn man Pieter heeft geluk...


Het is om die reden dat ik al jaar en dag geen vis meer eet. Niet omdat ik het niet lust, verre van. Een lekker gebakken zeetong met wat boter, daar had ik vroeger met veel plezier enkele euro's voor over. Tot de dag dat ze me de vis met kop en staart om mijn bord presenteerde. Toen was zin in vis over. Neen, zoveel jaren terug was ik nog niet begaan met het dierenleed, niet lachen, maar ik vind vissen gewoonweg aartslelijk! Ik had er vroeger als kind soms nachtmerries van. Mijn voeten die werden opgegeten door klein vieze aaltjes. Grr..


Nu soit, dit boek gaat over het begrip 'gezondheidsjager' en wat dit juist betekent en hoe je dit kan worden. Ik werd getriggerd door volgende paragraaf 'Sluit je aan bij de zoektocht naar een betere gezondheid en een gelukkigere planeet'. Wel that's it lieverds! Well said. Dat somt het dus gewoon op. Gezond eten, met groot respect voor de natuur!


Ik lees het boek met veel enthousiasme en fascinatie in één diagonale ruk door. Mijn manier van lezen jammer genoeg. En ik pik er dingen uit die me uitermate geprikkeld hebben en waarmee ik verder kan.


Gezondheidsjagen = op zoek gaan naar een gezonde levensstijl waarbij je stap voor stap ongezonde voeding vervangt door gezonde alternatieven en stelselmatig je lichaam hier aan laat wennen. Na een tijdje merk je op dat je automatisch gezonder begint te eten en dat je lichaam steeds minder vraagt naar de ongezonde alternatieven. Het kost je geen moeite meer om je ongezond ontbijt aan de kant te schuiven en het wordt meer dan normaal dat je dagelijks kiest voor fruit, havermout, muesli of af en toe eens vast.


Met groot respect voor de natuur = waarbij de meerderheid eerder uit gezondheidsoverwegingen overstappen naar een gezondere levensstijl, begint het overige deel eerder vanuit natuur -en milieuoverwegingen. De opwarming van de aarde en hoe we dit kunnen tegenhouden. Het produceren van voeding kost namelijk veel energie, water, land en er wordt ontzettend veel pesticiden gebruikt. Onze planeet gaat hierdoor kapot door overproductie...Niet te vergeten de vleesindustrie die de grootste boosdoener is! Maar daar gaan we later dieper op in. Kortom: respect voor de natuur betekent kiezen voor voeding dat minder belastend, minder vervuilend, lokaler en biologisch wordt geteeld.


De filosofie achter gezondheidsjagen?

We gaan gezonder eten met respect voor de natuur. Dat is het idee. Het boek biedt je een kompas aan waarbij richtlijnen worden gegeven. Maar wat is nu zo ontzettend mooi aan deze filosofie? Het zijn richtlijnen, het is een idee en dat betekent dat je nog steeds eet wat je wilt, omdat het nu eenmaal onmogelijk is om ons daar elke dag aan vast te houden. Dat is nu eenmaal de realitet! We doen gewoon ons best en we zullen zien dat zonder teveel druk, we stelselmatig de juiste stappen gaan zetten.


That's it, for now! Ik hou niet van lange blogs, te snel afgeleid, bon ik lees dat niet graag. Ik ga met veel plezier dieper op de filosofie van gezondheidsjagen in. Want eerlijk gezegd deze term is volledig op mijn lijf geschreven. Nu nog wat meer sporten en ik ben een volwaardig gezondheidsjager.


Elly


27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page