top of page

Wist je dit over haver?Een van de vele eye-openers die ik de afgelopen twee jaar heb gehad, is deze:


Je hoort het overal: wil je gezonder ontbijten, neem dan havermoutpap of overnight oats en voilà, je begint je dag gezond.


En dat klopt! Het is absoluut een beter alternatief dan een witte boterham met chocopasta of ontbijtgranen van Kellogg's met koemelk.


Havermout in de ochtend heeft tal van voordelen voor je gezondheid.

 Ik kan het echt iedereen aanraden om gezonder te ontbijten.

Er zijn echter twee dingen die vaak over het hoofd worden gezien wanneer we overschakelen naar havermout in de ochtend.


Eerste punt:

Alle granen (en ook bonen, noten en zaden) bevatten fytinezuur. Dit is een stof die planten aanmaken om zichzelf te beschermen tegen bacteriën en schimmels. In ons lichaam bindt fytinezuur zich aan mineralen zoals calcium, magnesium en zink. Deze mineralen verlaten vervolgens ons lichaam via de ontlasting zonder te worden opgenomen.


➡️Oplossing?


Door granen zoals havermout te weken, wordt het gehalte aan fytinezuur aanzienlijk verminderd. Laat je havermout een nachtje weken in water in de koelkast. De volgende dag kun je de havermout afspoelen in een zeef en bereiden met water of melk naar keuze.


Tweede punt:

Als je een paard vaak op stal zet en weinig laat bewegen, wat geef je het dan zeker niet? Haver! Haver geeft namelijk veel energie, dat weten we allemaal.


Dus als je een zittende baan hebt en niet veel beweegt, blijft die energie in je lichaam hangen, net zoals bij een paard dat op stal staat en haver krijgt. Het kan leiden tot een soort 'gekte'.

Wees dus voorzichtig met te veel haver, vooral als je niet actief bent. Het kan leiden tot chaos in je hoofd, een overvol hoofd, onrust en verwarring. En als je dan ook nog veel havermelk drinkt, kan het al snel te veel worden.


➡️Oplossing?


Wissel af tussen havermoutpap en gierstepap. Dat is wat ik doe.

Of probeer die misosoep eens uit!


Benieuwd hoe je gierstepap bereid?


Smakelijk!


Liefs,


Ellen
45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page