top of page

Podcast & Blog: Hoe ontsnappen aan een vol hoofd?Klik hier om de podcast te beluisteren.


'To retreat', letterlijk vertaald als:

'weggaan van een plaats of persoon om te ontsnappen aan conflict of gevaar'


Waarom zou je weggaan van een plaats als er geen gevaar is? Als het ergens goed is, waarom zou je dan die plaats verlaten?


Als het ergens goed is, dan blijf je.

Doe je je job graag dan blijf je en doe je


door. Maar misschien zit daar net het gevaar?


We zijn zélf het gevaar geworden, in ons hoofd: chronische stress put onze geest en ons lijf uit en maakt ons, meestal gaandeweg en heel subtiel, soms heel direct, kapot.


We worden geleefd door de hectiek van het leven, van de druk die onze yange steeds vooruitgaande maatschappij ons oplegt. Kan je niet mee, dan verzuip je. Het is niet voor niets dat we thuiskomen en snel zoeken naar een manier om ons snel uit het hoofd te halen, door een snelle grondig. Dan grijp je naar die snelle manieren om dit mogelijk te maken. Suiker, chocolade, chips en alcohol, misschien zelfs drugs. Maar ook netflix en brainless series binchwatchen is een nieuwe manier geworden om je snel uit je hoofd te halen. 


Jammer genoeg zijn het die snelle pepmiddeltjes die niet de meest gezonde zijn voor je lichaam en geest.

Duurzaam lossen ze niet veel op. Want nadien voel je schuldig, heb je het gevoel niet nuttigs te hebben verricht, zorgt het voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel en belast je hierdoor je pancreas en lever. Het risico voor binch watchen zorgt er dan weer voor dat je moeilijk kunt stoppen en te laat in je bed beland. 


Wat doe je dan wel?


Tja, een vraag waar ik zelf nu een jaar mee aan de slag ben. 

Er bewust van zijn dat dit gebeurt is één ding. Bewust worden wat je doet en welke gevolgen het heeft is een belangrijke stap in verandering. 

Bewust worden of op onderzoek gaan waarom je zo geleefd wordt en wat de oorzaken hiervan zijn is een tweede stap.

Onderzoeken wat je kan veranderen in de manier waarop je de zaken doet en bekijkt en nagaan of je daar kleine verandering in kunt doorvoeren.Langzaam aan kleine aanpassingen uitvoeren en integreren in je leven.

Een derde stap is ontdekken welke andere manieren er zijn om je uit je hoofd te halen.

Wat kan er bij jou rust brengen. Wat doe je graag, en niet graag. 

Kijken naar je voeding overdag en avonds kan heel wat veranderingen teweeg brengen. Ook hier kunnen kleine aanpassingen veel veranderen in hoe jij je overdag voelt.


Een voorbeeld. 


Ik hou van mijn job, de afwisseling van de verschillende taken die ik uitvoer, het koken, het schrijven, het spreken, het ontwikkelen en het inspireren. De retreates die ik samen met Wendy organiseer en alle praktische zaken die erbij komen kijken. Mijn opleiding die veel studeren van me vergt, het netwerken enz...

het is heel wat en grotendeels doe ik dat allemaal gezellig thuis in de eetkamer, ik geniet ervan, die stilte, het zicht op het park, het thuis zijn. 

En toch merk ik op dat ik na enkele weken thuiswerk, mijn hoofd te vol wordt, minder focus heb, te snel ben afgeleid.

Dan trek ik aan de alarmbel, want ik ben te yin geworden.

Te teruggetrokken, te veilig in mijn cocon, in mijn veilige omgeving, met teveel rust, te weinig prikkels en uitdaging, alleen maar in mijn hoofd. Het vertroebelt je gedachten en weet niet meer wat juist of fout is. Je verliest de connectie met de buitenwereld en de natuur. Je verstart, wordt onbuigzaam en stijf. Onbewust krijg je na een tijdje lichamelijke klachten en dat merk je.


Een mens is niet gemaakt om constant teruggetrokken te leven binnenshuis. Hoewel je kan zeggen dat je introvert bent en daar geen nood aan hebt. Soms kan het geen kwaad even uit die veilige bubbel te stappen en op een afstand te kijken naar jezelf en naar anderen. Hoe doen zij het? Wat leeft er buitenaf. Nieuwe inzichten verwerven. Uitgedaagd worden in een andere manier van kijken.In onze maatschappij heerst er nog weinig acuut gevaar. Daarom hebben we vaak niet de nood of drang te ontsnappen en onze vrijheid op te zoeken.


Maar ook daarin zit weer een gevaar! 


In onze retreats nodigen we je met open armen uit om op een diepgaande, gezonde manier te 'ontsnappen'. Om op adem te komen en jezelf weer te voélen. Om terug vervuld te raken en dat gevoel van diepe dankbaarheid te ervaren. Te voelen hoe het onbeheersbaar in je opwelt en je op dat hoogste niveau doet trillen. Dat voel je, dat neem je mee. Daar maak jij je eigen wereld mooier mee. En met al die eigen wereldjes samen, maken we een groot verschil: het rimpeleffect. Want alles, echt álles, begint bij jezelf.Het is dus geen onbegonnen werk. het is zeker mogelijk.

Uit je hoofd komen kan al helpen door geregeld te ontsnappen.

Is het door te wandelen in de natuur. Een yoga of meditatie sessie. Een warm bad met magnesiumzout en een boek. Afspreken om samen met een vriendin een avondwandeling te maken. 

Maar het kan ook geen kwaad om je af en toe iets meer te gunnen.

Een massage of voetreflexologie. Een dagje wellness helemaal alleen. Indien het financieel moeilijker is, dan kan een voetbad al heel veel deugd doen. 

Het gaat erom dat jij je tijd gunt zonder te grijpen naar de easy hulpmiddeltjes zoals chocolade, wijn, snoep of een serie kijken.


Ziezo, dat ontsnappen gaat nu vast en zeker veel vlotter gaan... :-)


Als er vragen hieromtrent zijn, dan mag je me steeds mailen of een bericht sturen via IG.


Succes!


Liefs,


Ellen
 

Indien je getriggerd bent om mee op retreat te gaan, dan heet ik graag welkom.


Meer informatie over het week retreat in Ibiza vind je via onderstaande link, of kom gerust langs tijdens het info momentje op donderdagavond 22/2 in het Flow Yoga & Welzijn center gelegen in het Kasteel Sterckshof in Deurne. We starten om 20u, online kan ook.

Vooraf registreren is verplicht..


14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page